Wetenschap en spiritualiteit, een krachtige mix

Datum: 6 mei 2021

Over het veelvoud van gedachten en hoe je negatieve gedachten kunt doorbreken

Er zijn veel mensen die op een gegeven moment vast komen te zitten in negatieve gedachtenpaden. En ervaren het als moeilijk om de stroom van gedachten waarin ze gegijzeld raken zonder hulp te doorbreken. Het kan gaan over kleine dingen zoals niet naar de bus durven, je zorgen maken over dat je vergeten bent de kachel uit te zetten, tot serieuzere dingen waarbij je denkt dat je niet goed bent als persoon. Of je hebt sterke angsten en negatieve gedachten over mensen, dingen of gebeurtenissen. Deze angsten en gedachten kunnen je dan zo veel beperken dat het moeilijk wordt om een normaal leven te leiden of door te groeien naar je ware zelf.

Het belang van ieders ontwikkelingsweg

In mijn werk als gesprekstherapeut en coach kom ik vaak cliënten tegen die vastzitten in negatieve gedachten en moeite hebben met het doorbreken van hun negatieve patronen. Vaak is er eerder in het leven iets van ernstiger aard gebeurd dat de cliënt niet heeft kunnen verwerken, waardoor het probleem onbewust wordt overgedragen naar andere dingen of situaties waarin het onderliggende probleem niet is opgelost. Een duidelijk voorbeeld hiervan is wanneer een relatie eindigt. Je bent misschien volledig overweldigd en denkt dat het leven nooit meer goed zal komen. Of je bent er misschien van overtuigd dat je nooit meer een nieuwe liefde zult ontmoeten of dat de vorige partner de enige is met wie je kunt leven en je vast komt te zitten in het ongelukkige gevoel. De gevolgen van het uit elkaar moeten gaan kunnen dan zo groot zijn dat het de mogelijkheid om te werken, contact met familie en vrienden beperkt. Het veroorzaakt lichamelijke problemen en de toekomst kan ervaren worden als zinloos en kan tot een diepe depressie leiden. Ja, de situatie kan zelfs leiden tot zelfmoordgedachten.

Het lichaam onthoudt alles

Bij een diepere verkenning van achtergrond, opvoeding, gebeurtenissen die eerder in het leven hebben plaatsgevonden, is er vaak een verband met een of andere vorm van verlatenheid. Het kan de dood of afwezigheid zijn van een belangrijk persoon of een echtscheiding in het gezin, Soms kan het slot zo sterk zijn dat de cliënt niet meer weet wat er is gebeurd. Het trauma was toen zo krachtig dat er een verplaatsing heeft plaatsgevonden. De cliënt kan dan geen verantwoording afleggen over wat er is gebeurd en kan zich niet herinneren wat er is gebeurd. Soms is het probleem zo vroeg in het leven ontstaan terwijl het opslaggeheugen van de hersenen zich nog niet heeft ontwikkeld. Máár het lichaam zal het altijd onthouden, omdat het emotionele geheugen in elke cel is geprogrammeerd. Als na de verdiepende verkenning dit mechanismen eenmaal naar voren is gekomen, geef ik mijn cliënt meestal een heel eenvoudige en krachtige oefening.

Een anekdote

Voordat ik je vertel hoe de oefening werkt, wil ik een anekdote met je delen die me onlangs is overkomen.

Op maandag 19 april jl. besloot ik, ingegeven door omstandigheden, om vanuit België weer terug naar Nederland te gaan. Vanaf dat moment had ik ongeveer 10 dagen om het allemaal rond te krijgen. 30 April moest ik daar weg zijn. Ik bleef rustig, kalm en vol vertrouwen. Op 19 april postte ik op FB dat ik op zoek was naar een nieuwe behuizing. Dit kon ook een caravan zijn. Op 21 april in de ochtend deed ik mijn oefening en op 22 april vroeg in de ochtend belde Sam, mede-eigenaar van Oase Nieuwland met de mededeling dat ik daar terecht kon. Ik was in een dolle staat van zijn en postte die dag op mijn tijdlijn de boodschap: ‘Zonder verandering, geen vooruitgang’. En nu zit ik feitelijk deze post uit te werken in de caravan terwijl ik tegelijkertijd glunderend naar buiten kijk, de natuur in. Hoe wonderlijk is dit!? Hoe dankbaar ben ik.

De wet van aantrekking

Alles in het universum bestaat uit energieën. Lage energiefrequenties zijn vaste materie zoals een stoel, een huis, een steen, met andere woorden wat we kunnen zien. De hogere frequenties zijn wat we niet kunnen zien, b.v. gedachten, gevoelens en elektriciteit. Het is gemakkelijker en sneller om hogere frequenties te veranderen omdat ze niet gematerialiseerd zijn. Alle emoties hebben verschillende frequenties, de zwaarste emotionele frequenties zijn bv. schuld, schaamte, verwijt en vernedering. De hogere frequenties zijn bv. vrede, vreugde, verlichting, liefde.

Laat negatieve gedachten los

De oefening is heel eenvoudig zoals ik beloofde en je zult versteld staan als je het doet. Onthoud dat negatieve gedachten net zo effectief zijn als positieve gedachten, wat betekent dat wat je denkt en ervaart de energie is die je creëert en manifesteert, of deze nu negatief of positief is. Helaas zijn we al vroeg in onze opvoeding geprogrammeerd met negatieve gedachten en angsten. Onderzoek heeft aangetoond dat negatieve gedachten ons tot 70 procent beheersen, aldus onderzoeker Bruce Lipton. Het is volledig geautomatiseerd en we moeten deze negatieve gedachten bewust doorbreken om te creëren wat we willen, niet waar we bang voor zijn.

Dus wat deed ik toen ik weg wilde uit België en weer naar Nederland wilde?

Ik heb de volgende zin op een vel papier geschreven: ‘In België moet ik weg. IK heb nu een woonplek of caravan nodig in Nederland’.
Daarna heb ik het briefje verbrand.

Ja, zo eenvoudig is het. Schrijf jouw probleem, jouw negatieve gedachte of negatief gevoel op. Omdat alles uit energieën bestaat, zijn jouw gedachten energie. Als je je gedachten opschrijft, staan de gedachten op je papier. Als je het papier verbrandt, los je de energie op. Schrijf precies op wat jouw probleem is en schrijf het in het heden. Bijvoorbeeld. Ik ben boos op mijn baas of ik kan mijn ex niet vergeven. Of ik kan het huis niet verlaten voordat ik heb gecontroleerd of de kachel minstens vijf keer uitstaat, of niemand vindt me leuk, of ik ben nutteloos, of ik zal altijd alleen moeten wonen, of niemand wil bij me wonen.

Er zijn altijd valkuilen en beren op je weg

Het oplossen van kleine problemen duurt ongeveer een tot twee dagen. Matige problemen duren drie tot vier dagen en voor ernstigere problemen duurt het ongeveer zeven dagen. Onthoudt: ga door en doe de oefening dagelijks totdat je het negatieve niet meer denkt of voelt. Er zijn altijd valkuilen en beren op je weg.

Wil je echt loslaten? Heb je innerlijke weerstand tegen verandering? Zit er iets achter dat je niet wilt zien of niet wilt voelen? En kom je hier niet uit? Bel mij gerust eens.

Johan Maigret

0909-0237 box 37

Op mijn persoonlijke profielpagina kun je zien of ik aanwezig ben.

Het maken van een belafspraak behoort ook tot mogelijkheden. Stuur een mail met enkele data die jou het beste schikken naar info@rimpelsopjeziel.nl

www.rimpelsopjeziel.nl

Lees meer blogs in ons magazine