Jezelf verliezen in een narcistische relatie

Datum: 30 april 2019

Je bent een vrouw en je bevindt je in een kwetsbare fase van je leven. Je voelt je eenzaam en hebt het gevoel dat je de last niet alleen kunt dragen. Je staat er letterlijk alleen voor. Je verlangt naar een troostende schouder, een grote vleugel waaronder jij kunt schuilen en uitrusten. Iemand die het samen met je wil doen.

Alsof je over de wonderlamp van Aladin hebt gewreven, verschijnt hij als een wonder in je leven. Hij denkt voor jou en verwent je met liefde, cadeautjes en aandacht. Hij spreekt tevens de lieve woorden waar je zo intens naar verlangt. Je voelt je gezien en gehoord maar vooral geliefd.

“Je bent een mooie sterke vrouw, de mannen die je tot nu toe hebt ontmoet, hebben niet gezien dat je een prachtige diamant bent. Ik ga je helpen om te stralen als nooit tevoren. Wees wel op je hoede want velen zullen jaloers op je zijn. Zij zullen jou het geluk niet gunnen. Zij zullen proberen tussen ons in te gaan staan. Wat wij hebben is uniek en komt zelden voor. Ik ga al jouw verdriet vervagen. Kom en vertel mij al je geheimen. Het is beter dat je het mij zelf vertelt. Het is niet fijn wanneer ik dat van anderen moet horen. Op die manier staan we samen sterk. Jij en ik samen tegen iedereen die het niet goed met ons voor heeft. Samen worden we gelukkig oud.”

Binnen twee maanden vraagt hij je al ten huwelijk en je denkt werkelijk dat je in het paradijs bent beland. Niets is te gek, the sky is the limit. Hij had gelijk want de omgeving vindt het allemaal te snel gaan. Ze kennen je pijn dus durven niets te zeggen. Zij kunnen slechts hopen dat je gelukkig zult worden na alles wat je al hebt doorstaan. Maar er is ook zorg waar jij niets van wilt weten. Je wordt zelfs boos en huil je uit bij je nieuwe redder. “Zie je wel lieverd, ik weet dat het pijn doet maar je weet dat ik echt van je hou. Laat ze maar praten. Ze zijn allemaal afgunstig. Menige vrouw is nu jaloers op jouw leven.”

Hij heeft gelijk, wat zeuren ze nu toch. Waarom kunnen ze jou dit geluk niet gunnen? De deurbel gaat en het wekelijkse bloemenboeket wordt afgeleverd. Met een lief berichtje. Wow……wie had dat kunnen denken!

Je merkt het niet maar geleidelijk verandert jouw wereld. Soms spreekt jouw innerlijke stem maar die leg je het zwijgen op. Het is te laat…..…je hebt de huur van je eigen veilige huisje al opgezegd. Er is geen weg terug. Jouw leven bestaat niet meer. Vanaf nu is het jullie leven.

Je durft met name de mannen die je kent niet meer te begroeten in zijn bijzijn. Het roept wederom een kruisverhoor op. Voor je het weet zit je weer aan de keukentafel die is veranderd in een beklaagdenbank waarin jij jezelf moet verdedigen. De afkeuring die daarop volgt, zorgt er weer voor dat je onzeker wordt. Verdrietig val je uiteindelijk na lang woelen en draaien in slaap. Je weet dat het niet klopt maar je bent gebroken. Je hebt geen weerstand meer, het zal wel aan jou liggen. Het leven dat je voor zijn komst hebt geleid, bestaat nu gewoon niet meer. Alle sporen worden uitgewist. Zelfs je kinderen uit een eerder huwelijk, worden gezien als de vijand. Ook zij zouden jaloers op je geluk zijn. Ze hebben het je immers niet makkelijk gemaakt. Oké ze krijgen een kans maar dan alleen volgens zijn spelregels.

Bijna iedereen is subtiel uit je leven verwijderd maar voor iedere persoon die is vertrokken, krijg je een beloning zoals een vakantie, sieraden, tot zelfs een nieuwe auto. Dus….niet zeuren, je hebt toch alles?!

Je leeft een leven waarvan je de regie niet meer in handen hebt. Zelfs de vrienden waar je mee omgaat, zijn voor je uitgekozen. Zolang jij je rol keurig meespeelt, is er niets aan de hand. De openbare vernederingen wegen niet op tegen de veiligheid die jou wordt geboden. Je wordt er dan ook regelmatig aan herinnerd hoe belabberd jij eraan toe was toen je hem leerde kennen. Tegengeluiden worden afgestraft met dagenlang doodzwijgen.

Inmiddels ken ik helaas meerdere versies waarvan dit er één van is.

“Wanneer komt er een lieve man in mijn leven?” Het is de meest gestelde vraag die ik tijdens telefonische consulten te horen krijg. Dat is geen gekke vraag. Ieder mens vindt het fijn om met iemand samen te zijn. Iedere keer opnieuw stel ik de vraag hoe de relatie met jezelf is. Hoe sterk sta je in het leven? Want om een gelijkwaardige relatie aan te kunnen, moet je eerst zelf sterk in je schoenen staan. Leer jezelf dus goed kennen.

Wanneer jij op dit moment alleen bent en het leven is zwaar, zul je na het lezen van bovenstaand hopelijk inzien dat het geen goed startpunt is voor een relatie. Niemand anders dan jijzelf kan de redder in jouw nood zijn. Maar wanneer je dat nooit hebt geleerd, is het niet eenvoudig.

Een narcistische relatie kan in sommige gevallen de kracht in jou naar boven halen. Helaas zijn er ook talrijke vrouwen die deze kracht niet bezitten en ten onder gaan. Het kost soms jaren voordat men is hersteld. In dat geval is het fijn om hulp te krijgen van een ervaringsdeskundige.

Een nieuwe relatie is geen oplossing voor jouw problemen. De wonden zijn diep en meestal al in jouw verleden ontstaan. Wanneer je emotioneel afhankelijk bent, ben je een prooi voor narcisten.

Werk dus liever aan jezelf en zorg dat je zelfstandig wordt. Op die manier geef je jezelf de ruimte om te groeien in zelfrespect. Een relatie zoals boven beschreven breekt jouw zelfrespect volledig af.

Zodra een man tegen jou spreekt alsof je een hulpeloos meisje bent en zegt dat jij zijn arm om je heen nodig hebt, keer je dan om en loop hard weg. Dat is namelijk het begin van manipulatie.

Jij bent geen hulpeloos meisje maar een zelfstandige sterke vrouw die het tijdelijk moeilijk heeft. Jij kunt deze moeilijke tijd ook zien als een belangrijke leerschool waar je nog sterker uit kunt komen.

Voor een ander beslissen is beslist geen liefde.

Ana

Herken jij jezelf in bovenstaand verhaal?

Indien behoefte kun je mij telefonisch consulteren via 0909-0237 box 01

Op werkdagen van 9.00 tot 12.00 uur