Door Sylvia van de Vooren

De wereld draait door en de kinderen worden meegesleurd in de alledaagse sleur van móéten meegenomen.

De kinderen worden drukker, laten gedrag zien waar ouders zoiets hebben van: “Wat gebeurt hier?”

Kinderen zijn open, eerlijk, leergierig en krijgen vaak niet de beste blauwdruk mee.

Het zou beter zijn om de kinderen iets anders mee te geven zodat ze beter met deze drukke wereld kunnen omgaan.

Om toch bij hun zelf te mogen blijven met de juiste handvatten die bij hun passen.

Herkent u dat?

– Het bommetje dat thuis ontploft na school?

– Zich willen afreageren op hun omgeving zoals broertjes, zusjes, huisdieren, deuren dicht gooien, als een olifantje de trap oplopen enz.

Vaak zijn dat kinderen die overprikkeld worden omdat ze eenvoudig niet weten wat er met ze gebeurd en hoe ze ermee om moeten gaan. Mijn kracht is er gewoon te zijn en aandacht te hebben voor het kind. Ik werk op mijn gevoel en innerlijke intuïtie. Mijn geduld is oneindig en heb een eigen werkwijze. Mijn levenservaring is heel rijk aan handvatten want omgaan met je medemens zit hem niet in boekjes maar door te luisteren naar mensen, zeer zeker de kleine mens in de groei. Lichaamstaal is het boekje waar ik naar kijk en luister. Ik werk op het niveau van de kinderen, zo open en eerlijk mogelijk. Zij vertellen met hun eenvoud en het niet moeilijk denken over hun alledaagse levensonderhoud. Wat is er mooier om ze te sturen naar hun eigen ik zijn? De hectische wereld waarin we leven is een hele opgave om te overleven. Voor mij zijn 3 basisregels van groot belang.

1. Het veilig voelen in de wereld

2. Het kunnen uiten van emoties

3. Jezelf mogen zijn

Ik richt mij op het kind en ga een aantal speltherapie sessies doen.

Hierbij is het kind altijd centraal. Ik reflecteer op de gevoelens van het kind. Het kind bepaalt zelf hoe lang het speelt, welke verhalen het bedenkt, wat de aard van het spel is. Het kind mag volledig zichzelf zijn en zijn vaste regels even loslaten om zijn ware emoties te mogen laten zien. Het kind zal zich eerst veilig moeten voelen.

Bij mij is het motto: ” Niets moet, alles mag”, in positieve zin!

Ik observeer het gedrag van het kind en begeleid het kind om naar zijn eigen ik-sterkte te komen. Daarbij gebruik ik mijn intuïtie en geef gehoor aan de hulp die het kind nodig heeft.

Kinderen worden gauw overspoeld door prikkels van buitenaf. Vaak worden ze niet gehoord of worden niet begrepen door wat ze laten zien, hoe ze omgaan met hun uiting aan overprikkeling. Het meegeven van een aantal handvatten aan het kind gaan ouders ook hun kind beter begrijpen. Door er anders mee om te gaan, waardoor het kind zich begrepen voelt, creëer je rust voor zowel het kind als de ouder of verzorger. Als het kind in zijn of haar veilige haven bij hun ouders of verzorgers het gedrag mag laten zien en dan begeleid wordt met begrip, dan gaat het zich veilig voelen. Door die veiligheid kunnen ze beter de overprikkeling aan en benaderen ze de grote wijde wereld met andere ogen, zintuigen.

Framework: Structuur, duidelijke uitleg, aandacht, geduld, rust en liefde.

Kenmerken van HSP:

– Nieuwsgierig en bedachtzaam

– Stemmingswisselingen

– Intens en intuïtief

– Moeite met verrassingen en veranderingen

– Perfectionistisch

Nieuwsgierig en bedachtzaam

– Stellen vaak veel vragen

– Kijken vaak iets verder dan hun neus lang is

– Zoeken veiligheid eer ze ondernemen

– Rust

Stemmingswisseling van anderen

– Oog voor gevoelens of stemming

– Iets aan de hand is

– Medeleven tonen

– Overnemen van stemmingen

– Gedachten kunnen lezen

Intens en intuïtief

– Genieten van kleine dingen

– Intens boos zijn

– Diep ontroert

– Reageren vaak vanuit intuïtie

Moeite met verrassingen en veranderingen

– Houden niet van verrassingen

– Moeilijk omgaan met veranderingen

– Zoals verhuizing, wisseling van groep

Perfectionistisch

– Onderschatten hun eigen talenten

– Perfectionisme kan tot faalangst leiden

Kinderen zijn nieuwsgierig en willen vaak alles zelf ontdekken. Je kunt een kind niet dwingen om iets te doen, maar door het positief te benaderen, kom je al een heel eind. Per situatie benader je het kind anders en geef je begeleiding wat het kind op dat moment nodig heeft. We zijn allemaal uniek, dus mag je ook zo benaderd worden

De duur van de begeleiding ligt aan de problematiek van het kind. Er staan 4 sessies op programma, een intakegesprek en 3 behandelingen van 45 min. Na deze behandelingen gaan we gezamenlijk een gesprek hebben en vandaaruit gaan we kijken wat nog nodig is.

We streven naar vooruitgang maar ook dat ligt voor elk problematiek anders. Het is echt gericht kijken en ook wat doen de ouders of verzorgers met de adviezen die je meegeeft. Het is een traject waar je elk je inzet mag inzetten en samengaan we voor de vooruitgang. Verwachtingen zijn er niet want die kun je niet invullen, verwachtingen laat je gaan want anders leg je de lat te hoog, zowel voor het kind als de omgeving van het kind. We streven naar een doel die haalbaar is voor iedereen maar zeker voor het kind.

Voor wie het niet mogelijk is, gebruik te maken van de sessies in mijn praktijk, is er nu ook een mogelijkheid mij telefonisch te consulteren. Het staat u vrij mij alle vragen te stellen en geef ik u langs deze weg gepaste handvatten. Het voordeel van telefonische consulten is dat u ook in urgente gevallen snel hulp kunt krijgen.

Liefs Sylvia,

U kunt mij bereiken via 0909-0237 box 06

Ga voor meer informatie en beschikbaarheid naar mijn consulentenpagina

Terug naar blog overzicht