Door Johan Maigret box 37

Zonder dat we dit bewust dóór hebben kan angst ons brein gijzelen. Vooral drie hersengebieden hebben sterk te lijden onder angst. Om te beginnen de prefrontale cortex (PFC) waarmee we de regie houden over ons leven, krimpt bij stress en angst. We gebruiken het niet alleen om te plannen, prioriteiten te stellen en de aandacht erbij te houden, maar ook om angst en paniek in toom te houden, verleidingen te weerstaan en adequaat te reageren op onverwachte gebeurtenissen. Dit evolutionair nieuwste deel is snel moe en kwetsbaar. Raakt het uit conditie dan verandert ook de perceptie van de werkelijkheid en word je gedrag en je keuzes bepaald door het onderbewuste. Niet je vrije wil.

Hippocampus

Ook een ander hersengebied, de hippocampus, krimpt bij langdurige stress. Dit gebied is de spil van ons geheugen. Het reguleert onze stemming en onze reactie op angst.

Amygdala

Als laatste de amygdala: een evolutionair krachtig hersengebiedje zo klein als een amandel, waarmee we gevaar signaleren en ons gedrag daarop aanpassen – meestal met vermijden, aanpassen, angst of agressie. Die reageert op chronische stress juist andersom: die krimpt NIET! Er komen juist méér uitlopers en vertakkingen aan de hersencellen. Mensen en dieren bij wie dit gebeurt, reageren stiller, angstiger, agressiever of vertonen volggedrag. Diezelfde amygdala is vaak ook overactief en vergroot bij mensen met een angststoornis of zware depressie. Als dit deel krachtig om zich heen vuurt, overruled die ook onze vrije wil. Op deze wijze verworden we automatisch tot volger en zijn bijvoorbeeld disproportionele maatregelen heilig, omdat ze (schijn)veiligheid geven. Met miscommunicatie en polarisatie tot gevolg: wij hebben gelijk – zij hebben ook gelijk.

In deze korte introductie over een drietal hersengebieden wordt al snel zichtbaar dat onbalans in de samenwerking tussen deze delen gevolgen heeft op onze kijk op de werkelijkheid. Het kan leiden tot cognitieve dissonantie, geloven in illusies, in het volgen van onwaarheden en overtuigingen, etc.

Het zal duidelijk zijn dat het scheppen van angst het krachtigste wapen is dat in een oorlog benut kan worden! Er zijn krachtiger middelen om dit teniet te doen. Dit zijn de krachten van liefde, compassie en dankbaarheid. Kijk elkaar in de ogen, doe je masker af en glimlach. Knuffel en blijf je met de ander verbinden.

Training

In een trainingsprogramma gericht op liefde, veiligheid en herstel kun je de neurale bedrading in het brein weer neutraal maken en leer je de amygdala te temmen.

Heb je vragen, stel ze. Of behoefte aan een luisterend oor? Dank!

Met liefde en in dankbaarheid.

Johan Maigret

0909-0237 box 37

Op mijn persoonlijke profielpagina kun je zien of ik aanwezig ben.

Het maken van een belafspraak behoort ook tot mogelijkheden. Stuur een mail met enkele data die jou het beste schikken naar info@rimpelsopjeziel.nl

Lees meer blogs in ons magazine

www.rimpelsopjeziel.nl

Terug naar blog overzicht