Het leven na een echtscheiding

Datum: 17 oktober 2019

Ana box 01

 

Hoe ziet het leven eruit na een echtscheiding? In het meest gunstige geval kies je er zelf voor om na één of meerdere teleurstellingen alleen verder te gaan. Maar in een ongunstig geval is het je overkomen en was het in de eerste instantie niet jouw keuze.  Er werd voor jou gekozen. In beide gevallen volgt er een rouwperiode. Je neemt immers afscheid van een leven waarin alles vertrouwd was, ongeacht of het fijn of onprettig was. Hoe lang deze rouwperiode duurt, is per persoon verschillend en spelen daarbij meerdere factoren een rol.

 

Verdwaald in de jungle

Wanneer je een baan hebt, zal je weer snel in het ritme van alledag komen. Je werk geeft afleiding en zekerheid qua inkomen. Maar wanneer je niet in de gelegenheid bent geweest een carrière op te bouwen, komt er heel veel op je af zoals huisvesting en inkomen. Je hebt dan het gevoel dat je middenin de jungle staat. Er komen veel angsten en onzekerheden om de hoek kijken. Hiermee wil ik trouwens niet zeggen dat wanneer je baan hebt, je dan geen angsten en verdriet kent. Het is voor iedereen moeilijk om de draad weer in vertrouwen op te pakken. Omdat ik spreek vanuit mijn ervaring als gescheiden vrouw, 58 jaar zonder werk en huisvesting, weet ik hoe moeilijk het kan zijn. Dankzij een relatie, waarin ik mij geïsoleerd voelde van iedereen die mij lief was, was ik nu alleen op de wereld. Met mijn verhaal hoop ik ook vrouwen te inspireren die uit een narcistische relatie komen.

 

Vlinder in een potje

Het was mijn bewuste keuze om het huwelijk te verlaten. Dit was hét moment om de relatie met mezelf eens grondig onder de loep te leggen. Veel mensen zoeken de oorzaak bij de ander maar ik besefte meteen dat het iets in mij was waardoor ik in deze ongelukkige situatie terecht was gekomen. Al snel ontdekte ik dat ik destijds emotioneel afhankelijk was waardoor ik een dominante partner aantrok. Uit de onmacht van dat moment gaf ik ook mijn laatste beetje macht weg. Ik leverde letterlijk mijn leven en mijn identiteit in. Hij regelde het wel even voor mij. Aanvankelijk dacht ik dat ik in de hemel was gekomen. Het gaf mij rust….eindelijk iemand die echt om me geeft en voor mij opkomt. In werkelijkheid liet ik mij vleugellam maken. De vlinder werd gevangen in een glazen potje. Meer hierover lees je in het boek Rimpels op je ziel

 

Transformatie

Naarmate de ruwe kantjes van de pijn zachter werden, begon ik aan de opbouw van mijn nieuwe zelfstandige bestaan. Het was een proces van vallen en opstaan. Op een dag, na de zoveelste val, voelde ik bij het opstaan dat ik sterker was geworden. Maar ook meer vastberaden en vooral evenwichtiger. Ik maakte mezelf niet meer klein. Waarom zou ik? De transformatie was in volle gang. Er kwam rust en balans. De innerlijke leiding wijst mij altijd de weg en ik voel dat het goed is. Zo nu en dan kijk ik nog eens vluchtig over mijn schouder en zie ik welke weg ik heb afgelegd en welke obstakels ik heb getrotseerd. Daar waar anderen de handdoek in de ring hadden gegooid, heb ik mezelf gereset en de draad met frisse moed weer opgepakt. Dat is mijn ware karakter……altijd positief en vrolijk. Opgeven is geen optie. De innerlijke fluistering vertelt mij waar ik heen moet en zorgt dat de juiste inspirerende mensen op mijn pad verschijnen. Dit keer nemen zij mij de verantwoording niet uit handen maar steunen zij mij aan de zijlijn.  Zij zijn een voorbeeld en geloven in mijn capaciteiten. Dit zijn de mensen die het beste in mij naar boven halen. Dankzij deze support kan ik nu anderen aansteken met mijn herboren vuur van levensvreugde.

 

Klik op afbeelding

Stem uit het verleden

Gedurende deze transformatie ontving ik soms berichten van mensen uit het verleden die zich zorgelijk afvroegen of het wel goed met mij ging. Sommigen goed bedoeld maar toch riep het weer twijfels op. “Zie ik iets over het hoofd wat de ander wel ziet?” Het knagende stemmetje van het verleden kwam weer even om de hoek kijken. Een leven lang kreeg ik te horen dat ik er niets van bakte. Wie ik als mens ben, werd niet gezien.

 

Inmiddels ben ik bijna vijf jaar verder en heb ik mijn draai gevonden. Het is jammer wanneer je de huwelijksbelofte niet hebt kunnen waarmaken maar tevens vraag ik mij af of dit überhaupt haalbaar is. Een mens verandert naarmate ook zijn bewustwording verandert.  Sommige relaties zijn tijdelijk zodat je samen kunt groeien. Het is dan ook niet zo raar dat je letterlijk uit elkaar groeit zodat je uiteindelijk weer bij jezelf uitkomt. Persoonlijk ben ik dankbaar voor de partners op mijn pad. Dankzij hen kon ik groeien en worden wie ik nu ben. Boosheid en wrok zijn mij volkomen vreemd.

 

Coaching vanuit ervaring

Terwijl ik mij als mens verder ontwikkelde, groeide ik ook in mijn rol als ervaringsdeskundige coach. Dankzij mijn gave van het helder zien en helder voelen, kan ik snel de vinger op de zere plek leggen.

Ana

Herken jij je in mijn verhaal maar mis je support uit je omgeving? Ik ben er graag voor jou.

Je kunt mij bereiken via een telefonisch spreekuur op 0909-0237 box 01

Ik kan jou bijstaan op de weg van vallen en opstaan.

www.rimpelsopjeziel.nl

Klik op afbeelding