Redactie


1 mei 2019 - Uitleg

Hartcoherentie

Tags:

Een belangrijke eerste stap in het transformeren van emotionele stress is het opruimen van sterke negatieve emoties en oordelen op het moment dat ze opkomen. Zo gauw je voelt dat je energie die kant op gaat, kun je de Neutral gebruiken om opnieuw te focussen en terug te gaan naar je hartgevoel. Hiermee schep je ruimte voor jezelf om je emoties te kalmeren en aansluitend daarop kun je starten met het opbouwen van je kracht en helderheid in je denken.
Op het moment dat onze emoties storend worden, zijn we geneigd te oordelen richting onszelf en anderen. Je geest zal, net als een computer, het waarom gaan analyseren, rekent de volgende stappen al uit en haalt herinneringen op van wanneer je je eerder zo gevoeld hebt. Vervolgens maak je adrenaline aan, je hartslag en bloeddruk gaan omhoog. Je komt in de vecht of vlucht stand.
Dit alles wordt in gang gezet door het autonome zenuwstelsel. Als er adrenaline wordt aangemaakt, wordt er ook cortisol aangemaakt. Dat zorgt ervoor dat je weer rustig wordt. Als die twee goed samenwerken, is er balans. We noemen dat coherent zijn. Zie het maar als het gas en rempedaal van de auto. Adrenaline is gasgeven, cortisol is afremmen. Bij disbalans, lees aanhoudende stress, trap je dus continue op het rem en gaspedaal. En je auto zal hortend en stotend door het verkeer gaan. En ben je dus niet coherent. De linkerkant van het plaatje hieronder, daar wil je dus zo snel als mogelijk van weg zijn. De aanhoudende aanmaak van cortisol is namelijk niet goed voor je gezondheid. Aan de rechterkant van het plaatje worden de hormonen oxytocine en DHEA aangemaakt. De eerste noemt men ook wel het geluk hormoon en de tweede het vitaliteit hormoon. Aan de emoties zie je ook al dat we aan die kant moeten zijn en als het even kan, blijven. De realiteit van nu, laat vaak anders zien. Dat is okay, als je maar weet wat je er aan doen kan.

De Kracht van de Neutral als gereedschap is, dat het je helpt dit moment te pauzeren zodat je die gedachten en reacties kan stoppen. Vervolgens helpt de Neutral je om je hart als gids, je hart intelligentie, binnen te laten komen en het wegvloeien van je energie stop te zetten.
Het veroordelen van jezelf en anderen zorgt ervoor dat je energie wegvloeit en je je slecht gaat voelen. Het helpt je niet richting oplossingen. Je bent teleurgesteld in jezelf wat je nog meer energie kost. We kunnen deze gedachten stoppen door gebruik te maken van de techniek die de Neutral heet. Het toepassen van de Neutral help je je gedachten en je emoties en je fysiologische staat terug te brengen naar “neutraal”. Denk aan neutraal als een pauzemoment waarin je even een stap terug doet, je kalmeert en je ruimte creëert in je hoofd wat maakt dat je open komt te staan voor meer mogelijkheden.
Toepassing van de Neutral.

Herken en erken die stressvolle gedachte. Hij is er tenslotte.

1. Neem een time-out. Adem rustig en diep in. Stel je voor dat je in en uitademt door het hartgebied in het midden van je borst.

2. Probeer je los te maken van je stressvolle gedachte en gevoelens terwijl je rustig doorademt.

3. Blijf dit doen tot je rustig wordt en neutraliseer daarmee de emotionele lading.

Gebruik stap 1 direct op het moment dat je voelt dat je emoties met je op de loop gaan. Neem een time-out door uit de emotie te stappen. De hartademhaling helpt je om de aandacht en de energie uit je hoofd terug te trekken, daar waar de negatieve gedachtes en gevoelens zich aan het ophopen zijn. Adem rustig en diep in en uit terwijl je je voorstelt dat je adem in en uitstroomt door je hartstreek in het midden van je borst.

In stap 2 koppel je je los van je stressvolle gedachten en gevoelens terwijl je rustig door ademt. Alleen al de intentie om je terug te trekken maakt dat je je bevrijdt van veel emotionele lading.

In stap 3 blijf je doorgaan met voorgaand proces tot je rustig bent en je de emotionele lading geneutraliseerd hebt. Let wel, dit wil niet zeggen dat je geen irritatie, angst of andere stressvolle gevoelens meer voelt. Het betekent dat je de lading er af hebt gehaald.

De ademhaling, die we Hartfocus noemen, kun je net zoveel doen als je wilt. Maak er een routine van en hij zal je helpen op elk moment dat het nodig is.
Succes.

John Webster

Wil je weten wat hartcoherentie voor jou kan betekenen? Bel 0909-0237 box 02

Kijk op www.rimpelsopjeziel.nl of John beschikbaar is.

Terug naar blog overzicht