Fibromyalgie in deze moeilijke tijd

Datum: 1 mei 2021

Door Sylvia van de Voren

Box 06

Ik maak er geen geheim van dat er ook zeker iets is dat mijn leven soms lastig maakt. Door mijn optimisme, puur zijn en levenservaringen houd ik mijn liefde hoog voor mezelf en mijn medemens. Je weet tenslotte nooit wat er schuilgaat achter iemands bestaan.

Ik overdenk mijn situatie waarom het Universum mij signalen geeft om mijn lichaam rust te geven. Het was overduidelijk dat ik moest rusten en mag gaan opladen voor de nieuwe uitdaging die gaat komen. Ik weet wat het zal zijn en zal mijn tijd daarin nemen. Al 33 jaar ben ik namelijk drager van fibromyalgie en heb ik door de jaren heen geleerd om te handelen en te luisteren wat mijn lichaam nodig heeft zoals: supplementen, verandering van voeding, iedere dag mediteren, in verbinding zijn met gelijkgestemden, om de week naar de sauna en geregeld een massage ontvangen.

Aanval op het immuunsysteem

Door de situatie waarin we nu met zijn allen verkeren, zijn de gebeurtenissen een aanval op het immuunsysteem. Ook al sluit jij je er vanaf, ontvang je toch prikkels van buitenaf. Het nergens meer naartoe kunnen gaan voor Welness van het lichaam is een grote factor dat zwaar weegt voor het immuunsysteem. Dit is voor een gezond mens niet goed, laat staan voor mensen met een chronische ziekte.

Het is sluimerend en een onzichtbare ziekte die niet zichtbaar en aantoonbaar is voor de buitenwereld. Het is vernederend wanneer je in de supermarkt ten overstaan van jonge tieners moet uitleggen dat je geen mondkapje hoeft te dragen en je ze met ongelooflijke ogen naar je ziet kijken. Gelukkig hoef ik zelf niets te verantwoorden maar het is een verkeerde prikkel.

Bij fybromyalgie is verzuring van de spieren een belangrijk factor waardoor allerlei klachten kunnen optreden.

Stress is ook een grote boosdoener

Vaak hebben mensen met fybromyalgie ook veel stress ervaren in hun leven, hetzij door trauma (zoals bij mij PTSS) het zij door andere gebeurtenissen. Hierdoor raakt ook je hormoonhuishouding ontregeld. De hypothalamus, hypofyse en bijnierschors zijn belangrijke pijlers bij fybromyalgie.

De bijnierschors die onder meer het hormoon cortisol produceert is een belangrijke noemer.

Deze ‘hypothalamus-hypofyse-bijnier-as’ (naar de Engelse benamingen ook HPA-as genoemd) is nauw betrokken bij de reactie van hersenen en lichaam op (chronische) stress.

Cortisol heeft bijvoorbeeld, afhankelijk van de concentratie van dit hormoon, diverse werkingen in de hersenen wat kan leiden tot veranderingen in de hypothalamus.

De HPA-as heeft in het algemeen een ‘dempend’ effect op de acute stressrespons en helpt het lichaam om zich op stress voor te bereiden, maar het systeem kan bij chronische stress ontregeld raken.

En dat is bij fybromyalgie het geval……..je lichaam gaat letterlijk in de aanval op je eigen immuunsysteem bij elke vorm van stress, dus ook de leuke dingen!!!

Het is pijnlijk en vermoeiend

Er is zeker heel veel mogelijk om deze onzichtbare ziekte een verlichting te geven. Ben je benieuwd wat dat is, kun je mij bellen op de advieslijn waar ik regelmatig als ervaringsdeskundig coach spreekuur houd. Je kunt ook bij mij terecht met diverse levensvragen.

Ga voor meer informatie naar mijn persoonlijke pagina.

Deel gerust dit artikel zodat we meer mensen kunnen bereiken en om elkaar te helpen en ondersteunen.

Sylvia van de Vooren

Sylvia box 06

Lees meer blogs in ons magazine