Denk je dat je met je hart kunt praten? Hem vragen naar zijn gezondheid en antwoorden krijgen zonder gebruik van moderne medische hulpmiddelen?

Je kunt sowieso de vraag stellen. Maar, de vraag is in hoeverre je in staat bent om de ‘antwoorden of de signalen’ te begrijpen. Het komt soms voor dat het zich laat horen of voelen met onaangename onderbrekingen of zelfs wat milde pijn. Maar als je eenmaal door hebt hoe je ernaar kunt luisteren, zul je merken dat elk lijden zomaar kan verdwijnen.

Het hart spreekt zonder woorden. Het spreekt met een variatie van pulsen (frequenties). Het zegt iets (slagkracht) en het zwijgt (pauze). Dat doet ie jouw leven lang, onbeperkt …..

Voor het hart begint de toekomst altijd in het nu

Het is Inderdaad ongelooflijk! Het uithoudingsvermogen en het geduld van ons hart is bijna grenzeloos! Het kan zelfs anticiperen op wat er komen gaat. Maar, we zijn verleerd en vergeten om ernaar te luisteren. Velen zijn er ook niet bekend mee. Maar dit is eenvoudig op te lossen. Want voor het hart begint de toekomst altijd in het nu.

Ons hart heeft een complex communicatiesysteem met de emotionele centra in de hersenen. Er lopen meer neurale paden vanuit het hart naar het brein, dan andersom. En, als je wilt begrijpen en voelen hoe deze verbinding voor jou werkt of je wilt onderzoeken of alles in orde is, óf dat er al subtiele foutjes zijn ingeslopen, dan kun je dat nu meteen uitzoeken. Je hoeft alleen verder te lezen hoe je dit kunt doen.

Je hoeft je alleen maar je aandacht te richten op de hartslag, en op dit wonderbaarlijk orgaan dat maar 250-300 gram weegt.

advertentie

Hart oefening

De oefening kost je 10-15 minuten van jouw kostbare tijd.

Het enige verzoek is om dit niet te doen als je last hebt van ernstige hartproblemen. Doe deze oefening als je van jezelf weet dat je geen hartklachten hebt en dat je dit in de toekomst ook zo wilt blijven houden. Hoor jij bij deze groep mensen, dan hoef je nu alleen nieuwsgierig te zijn.

Ben je hier klaar voor? Laten we dan aan de slag gaan! Houd er rekening mee dat de waarde van deze ervaring een standaard hartonderzoek in een polikliniek ruimschoots zal overtreffen. Voor de volledigheid stel ik voor om jouw observatie na de oefening op te schrijven.

Ga comfortabel zitten, je benen zijn ontspannen, losjes uit elkaar, met beide voeten vlak op de grond. Je handen liggen ontspannen op je bovenbenen met de handpalmen omhoog. Je rug is recht. Ga nu 2 tot 3 minuten in stilte zitten. Kun jij jouw hart horen? Of voel je het nauwelijks? Of misschien merk je dat de hartslag elke minuut luider wordt? Misschien krijg je zelfs het gevoel dat je hart een beetje geagiteerd leek te zijn als je ernaar luisterde?

Probeer je voor te stellen dat jij je hart kunt zien. Sluit je ogen en kijk met je innerlijke blik naar het gebied van je borst rondom je hart. Mogelijk kun je tijdens deze visualisatie de ritmische pulsaties zien van de grote bloedvaten die het hart binnen gaan en verlaten. Mogelijk kun je zelfs de verschillende kleurschakeringen van de hartholtes zien. Laat je door niets afleiden, verrassen of intimideren. Blijf gewoon rustig en kalm zitten en blijf de interne toeschouwer van jouw hart.

Maar, let op!

Als dit jouw eerste keer is en als je iets onaangenaams voelt óf als jij je een beetje ongemakkelijk voelt, stop dan onmiddellijk met deze oefening. Het kan ook zijn dat je hypersensitief bent. Of dat je nog niet klaar bent voor een gesprek met je hart. Of je hart probeert al lang contact met je op te nemen en over zijn problemen te praten. En heb je het nu plots eindelijk gehoord.

Maar als jij je goed voelt, kun je, na goed te hebben geluisterd, een gesprek met jouw hart aangaan. Vraag hem hoe het met hem gaat. Kan hij zijn werk makkelijk aan of niet? Krijgt hij voldoende voeding? Letterlijk en figuurlijk. Komt de voeding goed binnen? Zijn er gebieden waar het hart moeite mee heeft? Zijn er speciale verzoeken die je graag vervult wilt zien? Stel het hart de passende vragen bij die behoeften.

Ons hart is geweldig

Jouw vragen kunnen zowel het hart zelf als elk gebied van jouw leven beïnvloeden. Bijvoorbeeld op het vlak van allerlei moeilijke levensomstandigheden.

Ons hart is geweldig. Het weet precies wat ons belast en kwetsbaar maakt. Het zal jou zelfs nu niet bedriegen. Bij moeilijke vragen zal de slagkracht iets gedempt kunnen zijn. Of het kan zelfs plots onregelmatig slaan met wellicht een enigszins merkbare pijn.

Jij hebt altijd de regie

. Breng dan ook in elk gesprek een veilige situatie in bij het minste ongemak rondom het gebied van je hart. Bedankt daarbij eerst jouw hart als onschatbare werknemer voor zijn betrouwbare en onvermoeibare inzet.

Leg tegelijkertijd je rechterhand op het gebied van het hart en verwarm het als het ware zachtjes en kalmeer het. Zeg dat je ervan af vandaag altijd voor zal zorgen en het zal koesteren. Zeg dat het kalm en gelijkmatig klopt.

Herhaal deze laatste zin “Mijn hart klopt kalm en gelijkmatig”. Herhaal deze zin vanuit kalmte hardop in jezelf, zo’n 6 tot 8 keer. Forceer niets. Voel het verbazingwekkende effect van deze zin. Het hart voelde je bezorgdheid én het hart kalmeerde echt nadat jij jouw dankbaarheid uitsprak. Jij en je hart hebben elkaar gehoord en begrepen!

Geef een korte beschrijving van jouw observaties en indrukken. Feliciteer jezelf met jouw eerste onschatbare ervaring van een oprecht gesprek. Laat dit een belangrijke stap zijn op weg naar een hart vol liefde en dankbaarheid. Heb je vragen of zijn er onduidelijkheden? Stel ze mij gerust 🙏💛

Johan Maigret

 

Terug naar blog overzicht