Een hoog gevoelig mens vangt met zijn gevoelige antennes niet alleen fijne nuances op, maar ook grove prikkels: lawaai, stress, harde stemmen, negativiteit, drukte, giftige stoffen in de lucht, in voedsel enz.…

Zo`n gevoelig organisme heeft veel bescherming nodig. In onze cultuur zijn de meeste mensen zich daar niet van bewust.

 

Eigenwaarde

Het begint al bij kleine kinderen. Kinderen met zo`n gevoelig systeem hebben meer zorg en bescherming nodig dan andere kinderen: ze zijn vaak angstiger en huilen eerder. Ouders die dit zien geven hun kinderen hierdoor meer bescherming en om de wereld op hun eigen manier te ontdekken.

Kinderen die zo mogen opgroeien, ontwikkelen zo hun eigenwaarde. Op deze manier leren ze de moeilijkheden die op hun afkomen beter op te vangen.

De bescherming leren ze zichzelf ook aan op een manier die ze nodig hebben. Een kind dat alleen flink moet zijn, krijgt al gauw het gevoel dat ze niet goed zijn zoals ze zijn. Daardoor voelt het zich niet veilig in zijn eigen omgeving. Ze kunnen niet zichzelf zijn. Hierdoor kunnen ze het niet op een dieper niveau verwerken. Ze leren dan niet om met gevoel te spreken of te uiten. Zo wordt het kind onderdrukt.

Wat ze wel leren is dat je eerst de buitenwereld tevreden moet stellen en moet investeren voordat het veilig is. Je kijkt dus eerst naar de ander en dan pas naar jezelf. Je keert voor een groot deel naar binnen want de veiligheid is nooit genoeg om dat te laten zien. Je past je zo goed mogelijk aan, je doet zo goed je best, probeert mee te doen, vergeet je eigen talenten en loopt regelmatig tegen de muur omdat dit niet bij je past.

 

advertentie

Kwetsbaar opstellen

De maatschappij is hard. Je kwetsbaar opstellen wordt niet altijd geaccepteerd. Flink zijn, daar winnen we het mee en worden we rijk. Mensen die hun gevoelsaard hebben leren kennen en liefhebben, deze zachte kracht steeds meer de wereld in kunnen brengen.

Zij zijn in staat, zolang als nodig is, stil aanwezig te zijn en zonder te forceren, wachten op de oplossingen die zich op een natuurlijke wijze aanbieden.

Dit is een kans, een mogelijkheid die hoog gevoeligheid in zich heeft. De mogelijkheid om als een vroedvrouw/man bij het geboorteproces van onszelf en van een liefdevolle en vredevolle wereld aanwezig te zijn.
De zachte kracht van hoog gevoeligheid.

Sylvia vd Vooren

HOME

Terug naar blog overzicht