De weg naar geluk

Datum: 11 mei 2021

De weg naar geluk – maak een persoonlijk kompas

Voor mijn 40ste wilde ik ‘binnen zijn’. Vast contract, goede baan, gekocht huis, leven op de rit en kids die zich helemaal konden ontplooien (en ikzelf natuurlijk ook). Ik werkte me te pletter – want ik moest het wel in mijn eentje doen. Zo racete ik van mijn baan, naar de kids, naar hun clubjes, zwemlessen en vriendjes, naar de winkel en ‘s avonds en in het weekend deed ik dan het huishouden, sporten of mijn administratie.

Ik voelde me niet gelukkig en gevangen in een leven dat niet bij me paste

Ik had het voor elkaar. Alleen was ik niet gelukkig en voelde ik me gevangen in een leven dat niet bij me paste. Mijn hele agenda volgepland met ‘moeten’ en zo weinig wat ik écht leuk vond. Bij mijn goedbetaalde baan, met mooie functienaam, zat ik jaloers naar de groenmedewerkers te kijken. Die lekker buiten in het zonnetje aan het schoffelen waren. Terwijl ik in een kantoor zat waar zelfs de kunstplanten hun blaadjes verloren. Of ik droomde van reizen met een caravan.

Maar ja, er moest nu eenmaal geld op de plank en als ik het niet deed, kwam het er ook niet. Als moeder ben je nou eenmaal druk met je kids. Het hoort erbij. Zo is het leven. Tot ik spontaan een flinke kale plek op mijn hoofd kreeg. De kapster stuurde me door naar de huisarts, die me zei dat ik per direct rust nodig had. Hoe dat moest. zei ze er niet bij. Dus ik ging door. Ik wist ook wel dat ik mezelf de vernieling in aan het werken was, maar had geen idee hoe het dan anders moest. Tot ik vrij snel daarna een flinke griep kreeg. Toen ik weer genezen was, kon ik de bank niet meer af. Ik was op. Ik kon niet meer. Flinke burn-out.

Mijn lichaam had op de rem getrapt. Zó kon ik niet meer door. Het moest anders. Nog steeds had ik geen flauw idee hoe, maar met mijn laatste beetje energie ging ik persoonlijke ontwikkelingstrajecten volgen, naar coaches en therapeuten. Met mezelf, mijn lijf en mijn leven aan de slag.

Persoonlijk kompas

En zo maakte ik ook een persoonlijk kompas. Ik vind het nog steeds een van de meest geweldige ‘hulpmiddelen’ die ik heb. Voor een persoonlijk kompas, ga je op zoek naar je kernwaarden. Vrijheid was mijn belangrijkste kernwaarde en daarna balans, persoonlijke groei, overvloed, creativiteit. Daarna hou je iedere beslissing, iedere afweging tegen dat kompas aan. Botst het: dan niet doen. Klopt het, of ligt het in het verlengde van je kernwaarden: dan wel. En zo ga je steeds meer leven zoals bij je past.

Alleen komt dan het aller moeilijkste: nee zeggen tegen kansen, dingen of mensen die niet bij je passen. Mensen met ‘wijze’ raad, die je proberen terug te praten naar je oude leventje. Je gedachten die je ook veilig in je oude, bekende leventje willen houden. Je angsten duiken op.

Zoals alles vergt ook dit oefening. Maar ik leerde steeds beter mezelf en mijn intuïtie kennen en erop vertrouwen. Nu help ik anderen met het maken van een persoonlijk kompas. Ik leer hen over hun angsten en beperkende gedachten heen te stappen. Zodat ook zij hun eigen leven gaan leven. En ja, je wordt het inderdaad gelukkig van!

Elke van Wageningen, www.rimpelsopjeziel.nl

Wil je ook een persoonlijk kompas of wil je hier verder over doorspreken? Je kan me altijd bellen via 0909-0237 box 24 of een afspraak maken als ik er niet ben. Kijk voor beschikbaarheid op mijn profielpagina.

Elke van Wageningen – gelukscoach – kruidengeneeskunde – https://viekacademy.nl/

Lees meer blogs in ons magazine