Beperkende gedachten

Datum: 12 april 2021

Door Elke van Wageningen ( Box 24)

Ja maar, dat kan ik toch niet. Het lukt me niet. Of het is nu nog niet het goede moment. En dan doe je het maar niet. Herken je dit?

Dit zijn beperkende gedachten. Iedereen heeft ze wel eens. Heel vaak doe je het dan maar niet, want het is toch niet zo’n goed idee. Of we wachten tot het goede moment er wel is.

Maar zijn deze gedachten wel waar? Kloppen ze eigenlijk wel?

Je kan testen of zo’n gedachte waar is door 3 redenen te verzinnen waarom het volgens jou waar is.

Draai nu eens deze gedachte om. Dat je het wél kan, dat het je wél lukt of dat je het wél moet doen. En onderbouw dit óók met 3 redenen waarom dat zo is. Waarom dat waar is.

Bijzonder he! Er liggen nu 2 gedachten (compleet tegenovergesteld), allebei onderbouwd met redenen waarom ze allebei waar zijn.

Zie je dat die beperkende gedachten helemaal niet zo hoeven te zijn? Dat jij kan kiezen wat voor jouw waarheid is? Welke gedachte jij wil geloven?

Gisteren botste ik weer eens op deze oefening. Als je het opschrijft, zie je het nog beter. En ja, ik kon wel een paar beperkende gedachten bij mezelf ontdekken. Maar ook dat ik kan kiezen of ik ze wil geloven. Dat ik kan kiezen of ik me door deze gedachten wil laten beperken. En nee, dat wil ik niet. Hoe hardnekkig ze soms ook zijn.

Deze oefening ‘is het waar?’ is gebaseerd op Byron Katie. Zij ontdekte dat haar lijden niet kwam door de wereld om haar heen, maar door de gedachten die ze heeft over de wereld om haar heen. Vaak leven we niet voluit, omdat we ons laten beperken door gedachten. Die worden ons aangepraat of praten we onszelf aan. We gaan ze geloven en voor waar aanzien. Terwijl ze helemaal niet zo zijn.

Als je hier bewust van wordt, kan je kiezen hoe je met deze beperkende gedachten omgaat. Je kan ze accepteren als een beperkende gedachte en ze naast je neer leggen.

En jij?

Wat zijn jouw beperkende gedachten? Leef jij voluit? Leef jij het leven waar je helemaal gelukkig van wordt? Wat houdt je tegen?

Graag praat ik hierover verder met je.

Regelmatig ben ik beschikbaar voor telefonische consulten. Praktijk afspraken en intakegesprekken zijn eveneens mogelijk via 0909-0237 box 24

Je betaalt met credits slechts € 0,65 per minuut.  Ga naar mijn profiel voor meer informatie .

Als ik niet online ben, kan je eenvoudig een afspraak maken via info@rimpelsopjeziel.nl

Groetjes!

Elke van Wageningen

Gelukscoach

www.viekacademy.nl

0909-0237 box 24